top of page

Global Mercy komt naar Antwerpen

Het nieuwste schip van Mercy Ships, Global Mercy komt naar Antwerpen. Op 12 september meert het schip aan in de haven van Antwerpen. Tot februari 2022 wordt het schip verder ingericht en afgewerkt door vrijwilligers.

De Global Mercy, het nieuwe schip van Mercy Ships, vaart gratis en probleemloos door het Suezkanaal en meert op 12 september aan in de haven van Antwerpen.

In aanloop naar de International Day of Charity (zondag 5 september) komt Mercy Ships met goed nieuws. De Global Mercy, het nieuwste ziekenhuisschip van Mercy Ships, is bijna in Antwerpen. Het grootste private ziekenhuisschip ter wereld vertrok eind juli van de werf in China, nadat het de verplichte proefvaarten succesvol had uitgevoerd. Ondertussen voltooide de Global Mercy haar tocht door het Suezkanaal en bevindt het schip zich op dit moment in Malta. De laatste rechte lijn naar de haven van Antwerpen is ingezet, waar het schip van september 2021 tot en met februari 2022 verder wordt ingericht en afgewerkt.

Unieke internationale en nationale samenwerking

De Senegalese en Egyptische regering faciliteerden uitzonderlijk de doorgang van het schip door het Suezkanaal, zodat de Global Mercy kosteloos doorvaart kreeg. Dit unieke gebaar laat Mercy Ships toe om op termijn vele duizenden extra levens te redden in Afrika. 

Bert van Dijk, voorzitter van Mercy Ships Belgium en Mercy Ships Global Association is enorm enthousiast en dankbaar voor de geweldige samenwerking en grote steun aan dit unieke project:

Op initiatief en onder leiding van President Mack Sall van Senegal en zijn ambassadeur in Brussel, zijn de President en de autoriteiten van Egypte akkoord gegaan om de Global Mercy gratis en probleemloos door het Suezkanaal te loodsen. Een prachtig voorbeeld van een unieke samenwerking tussen twee staatshoofden om Mercy Ships te steunen en bij te dragen aan verbetering van de gezondheidszorg in Afrika.”
President Macky Sall van Senegal zegt hierover: “Ik heb met eigen ogen gezien en ervaren dat Mercy Ships een prachtige organisatie is die hoop en genezing brengt in vele Afrikaanse landen. Wij zullen de Global Mercy met open armen ontvangen in het voorjaar van 2022 en onze volledige steun geven bij de start van haar eerste missie in Afrika. Wij zijn zeer dankbaar voor de onmisbare steun van zovelen om mijn land en mijn mensen daadwerkelijk te helpen.”

Port of Antwerp maakte de komst van de Global Mercy naar Antwerpen mogelijk door een gratis ligplaats en ondersteuning aan te bieden. Vrijwilligers uit binnen- en buitenland zullen daar de Global Mercy inrichten en afwerken tot het grootste private ziekenhuisschip ter wereld. Het gaat onder meer over de inrichting, de installatie van medische apparatuur en IT-systemen maar ook de bevoorrading van het schip voor haar eerste missie. 

“Dit unieke project is een voorlopig hoogtepunt in de samenwerking tussen Port of Antwerp en Mercy Ships. Met onze steun staan we als Havenbedrijf niet alleen, het maatschappelijk engagement in de havengemeenschap is zeer groot. Tientallen bedrijven in onze haven steunen Mercy Ships al structureel en zullen dit ook doen bij de inrichting van de Global Mercy. Mercy Ships en het prachtige werk dat ze verrichten liggen na aan het hart van de haven van Antwerpen”, zegt havenschepen Annick De Ridder.

Verdubbeling van impact in Afrika

De Global Mercy wordt het ‘partnerschip’ van het bestaande ziekenhuisschip, de Africa Mercy. Mercy Ships verwacht met het nieuwe schip de impact van haar werk meer dan te verdubbelen, zowel met levensveranderende operaties als met opleiding en training van lokale zorgverleners in de allerarmste landen in Afrika. Tijdens haar missies biedt de Global Mercy plaats aan maar liefst 950 personen, onder wie 641 bemanningsleden waaronder chirurgen en verpleegkundigen, ondersteunend personeel en maritieme vrijwilligers van over de hele wereld.. Naast het ziekenhuis beschikt het schip eveneens over eersteklas opleidingsfaciliteiten waarmee Mercy Ships bijdraagt aan de duurzame ontwikkeling van de lokale medische zorg in vele landen.

Grootste private ziekenhuisschip ter wereld

De Global Mercy is een uniek schip in de passagiersklasse: 174 meter lang, 28,6 meter breed en een bruto tonnage van 37.000. Het heeft 6 operatiekamers, 200 bedden, een laboratorium, algemene poliklinieken en oog- en tandheelkundige klinieken. De totale oppervlakte van de ziekenhuisafdeling bedraagt 7.000 m².

In het voorjaar van 2022 hoopt Mercy Ships met de Global Mercy een werkperiode te kunnen starten in Dakar (Senegal), de eerste van vele nieuwe missies in de volgende 50 jaar.

Over Mercy Ships

Mercy Ships maakt medische en chirurgische zorg toegankelijk voor de allerarmsten in de wereld. Meer dan 1.000 professionele vrijwilligers werken jaarlijks gratis mee en betalen hun eigen reis- en verblijfskosten. Met de komst van de Global Mercy zullen dat er uiteindelijk ca. 3.000 worden.

Mercy Ships is nog steeds op zoek naar gemotiveerde vrijwilligers die mee de laatste hand leggen aan de inrichting van de Global Mercy in Antwerpen. Aanmeldingen kunnen gebeuren op de website of via info@mercyships.be.

Mercy ships
bottom of page